O sajtu

Sajt "Religije, politika i pomirenje" kroz svoje sadržaje (članke, knjige, naučne polemike, intervjue) želi da obradi ulogu Crkava i verskih zajednica u procesima međunacionalnog pomirenja i tranzicione pravde kao i društveno - političkih implikacije religija na prostoru Zapadnog Balkana. Sajt je regionalnog karaktera i baviće se odnosima religije i društveno političkih fenomena i problema uključujući ad intra i ad extra kritički pristup. Drugim rečima, sajt će obrađivati sve teme vezane za odnose religija i savremenih društvenih pitanja, razvijajući pritom konstruktivni dijalog između različitih stanovišta.

U javnosti se neretko uloga Crkava i vz u minulim konfliktima percipira kao apriori negativna dok se mirovni kapacitet koje poseduju Crkve i verske zajednice kao institucije sećanja stavlja u drugi plan. Neupitan je uticaj koje crkve i verske zajednice imaju na prostorima bivše Jugoslavije, pre svega kao gradivni faktor nacionalnog konsenzusa i svesti, od velikog kulturnog i duhovnog značaja sa jedne, ali ponekad tendencije politizacije i profanizacije Svetoga kao proizvoda amalgamacije verskog i nacionalnog sa druge. Ipak, kao neizbežan partner o ovim procesima, kao svojevrsni conditio sine qua non, Crkve i verske zajednice predstavljaju ključnu kariku u lancu bez kojih regionalno pomirenje jednostavno nije moguće.  Uzimajući ovo u obzir, nužno se nameće pitanje uloge koju Crkve i vz zajednice mogu imati u procesima mehanizama tranzicione pravde, međunacionalnog pomirenja i kulture sećanja , kao i ulogu religija u društveno - političkom životu.

Pozivamo vas ovom prilikom da doprinesete razvoju ovog portala tako što ćete poslati neki od svojih naučnih radova (objavljenih), eseja, tekstova (objavljenih ili neobjavljenih) koji se bave odnosom religije i politike, religije i prevazilaženja konflikata, religije i tranzicione pravde. to jest, nekom od sledećih tema:

Uloga Religija u procesima tranzicione pravde i međunacionalnog pomirenja
Odnosi između Religija, Hrišćanstva, bogoslovlja i politike - politička teologija i politikologija religije
Dekonstrukcija specifičnih instanci političkog domena i njegovih subjekata
Uloga Religija u post-konfliktnom društvu
Odnosi Religije, kulture i demokratije
Odnosi Religija i pitanja seksualnih manjina

Tekstove možete poslati na email office@cirelstud.org na srpskom, hrvatskom, bosanskom ili crnogorskom jeziku. Stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja.

Portal je deo programa "Uloga religija u procesu tranzicione pravde" kojeg sprovodi Centar za istraživanje religije, politike i društva iz Novog Sada pod pokroviteljstvom Nacionalne zadužbine za demokratiju - NED.

Gl. i odgovorni urednik sajta, dr Nikola Knežević, politički teolog

Crkva ima mnogo i odgovornosti i mogućnosti da doprinese miru i blagostanju sveta u kome živimo.
Nj.S. Patrijarh srpski, g. Irinej